01 april 2010

Ordet Påsk

Varför vi firar påsk kommer jag ej skriva om här och nu. Googla det om det är av intresse.


Än en gång bara klurar jag kring ordet Påsk. Ordet påsk sägs komma från hebreiskan. Det sägs gå tillbaka till berättelsen om natten i Egypten då dödsängeln gick förbi de hus som hade blod över sina dörrar.


Gå förbi skall tydligen heta pasach på hebreiska, därav sägs den latinska formen heta pascha, som uttalas paska, och på svenska tror vi då att det skall ha blivit påsk. Det sägs av andra att ordet kommer ur hebreiskans ord pesach, som betyder påskalamm.


Även i Grekland och Ryssland sägs de använda ett liknande ord. I engelskan finns tydligen flera ord som härstammar från pasach, då exempelvis paschal och passover. På grekiska kan man tydligen även säga anástasis, vilket sägs betyda uppståndelse.

Det vanligaste ordet för påsk i andra länder är tydligen ett som man tror och hävdar härstammar från förkristen tid. Det finns bl.a. i engelskan som Easter och i tyskan som Ostern. Det sägs ha funnits en vårgudinna vid namn Ostra, som orden syftar tillbaka på.


Jag har ingen aning om vad det ger dig att läsa detta. Och som sagt, mycket tydligen, sägs etc.


Fasen vet varför vi 2010 i Sverige fortfarande firar påsk och är lediga. Säkert någon biblisk anledning enligt vissa och andra skriftliga hänvisningar eller direktiv enligt någon annan. Ledigt, mat och godis enligt för de flesta.


Skit samma varför. Jag skall klura lite till inför nästa år.
Samt för artighetens skull... GLAD PÅSK!

Inga kommentarer: